Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

Az egyesült Tisza jobb partján, Rahó és Terebesfejérpatak (Gyilove) között található Európa geometriai közepe, amit még az Osztrák - Magyar Monarchia idején jelöltek meg, és a szovjet időkben "megerősítettek".

Az emlékmű szomszédságában egy fából épült "koliba" áll, amelynek tulajdonosa évek óta gyűjti a környék fából és fémből készült régi használati eszközeit. Különösen szép az öntöttvas gyűjtemény.

 

 

Nyejzsmák Ervin, Kuzminszki Roman és Rosengart Béla segítségével itt állította fel Nick Ferenc és Novák László az Európai összefogás kapuját, ...

 

... és az Összefogás a Kárpátok megőrzéséért emlékoszlopot.

 

 

A Petőfí Sándor által is megénekelt Mármarosi - bércek, az Erdős - Kárpátok pazar kirándulásokra kínálnak alkalmat.  És a turista utak felszereltsége, tisztasága, kijelölt volta is egyre jobb. A hajdani tutaj-usztatást lehetővé tevő duzzasztók egyike felé megyünk a Hoverla patak völgyében.

Nemcsak kiépített pihenőhelyek, de eligazító táblák is találhatók az utak mentén.

 

A szórványban élő magyarságnak a napi gazdasági problémákon túl meg kell kűzdenie az ukrán nacionalizmussal, és a vetélkedő magyar pártokkal is. Ezért is öröm látni a gyarapodó ének-, szavaló- és tánc köröket. 

 

 

 

<http://www.youtube.com/watch?v=77AErdXJwdU&feature=youtu.be>

A lelkes közönség a helyi magyarság tagjaiból és az ott vendégeskedő határon-inneniekből állt össze.

 

 

Rahón nyáron is, télen is tartalmas hetet lehet eltölteni.  Próbálják meg! Például megmászni az 1883 méter magas Iker-Havast (Bliznyica), meglátogatni a tövében elterülő Dragobrát turisztikai- és sí központot.

 

raho_lovagja@freemail.hu     +380633078544

nick.kati@gmail.com              +36702944312

karpataljai.turizmus@gmail.com    +380665530445