Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

A Dalmát tengerpartot sokan választják kirándulási célul. Sokan CSAK pihenni, strandolni akarnak, pedig több mint 2000 év emlékei várnak ránk, köztük rengeteg magyar vonatkozásu. Elég ha SPALATO-ra, a mai Splitre gondolunk, ahol Diocletianus császár palotájának romjai között IV. Béla és felesége emléke köszönt ránk.

 

A tatárok elől menekülő IV. Béla és felesége eljutott a dalmát partvidékre. Katalin és Margit leányuk a Klissa várában kitört járványban elhalt. Kőkoporsójuk ma is látható a dóm bejárata felett. Egy példa arra, hogy az ember nem sokat változott: a jó dalmátok IV. Bélát okolták a tatár támadásért, és ezért alakját "kiretusálták" a bejárat bal odalán látható eredetileg három fős szoborcsoportból: 

Vagy gondoljunk RAGUZA-ra, a mai Dubrovnyikra, ahol Nagy Lajos és Zsigmond királyunk emlékével találkozunk.

 

A Szent Domonkos utcában álló dominikánus kolostorban őrizték 1590 és 1771 között a Szent Jobb ereklyét.  A Pile kapu melletti Szent Ferenc-templom és kolostor kincstárában Szent László királyunk karcsont ereklyéje nézhető meg.

De én most egy kis nyugodt pihenést ajánlok. Ahol a Hvar sziget és a Peljesac félsziget találkozik, van egy kis falu: Drvenik. Könnyű az utikönyvekben megtalálni, hiszen innen megy komp a Hvar déli csúcsára és Korcsulára. Ebben a kis faluban évek óta lát vendégül minket egy újvidéki asszony: Emilia. Panziója a tengerparton van, ahol kellemes éttermet üzemeltet lányával és férjével.

PANSION APARTMANI "Ábel"    DRVENIK, Gornja vala 95.  SLAKO Emilia

E-mail:emilia.slako@st.t-com.hr    T/F: 00 385 21 628064

A Balkán a kultúrák keveredése. Találunk itt török - muzulmán emlékeket is, és persze igazi "fekete-leves"-t.

 

Most már pihenjünk a Dalmát tengerparton, ami homok helyett apró kővel vagy sziklával borított, de meleg és tiszta. Az időjárás is kiszámítható.

 

 

 

 

A strandról nem kell sokat gyalogolni hazáig, elég átmenni az út túloldalára: az "ÁBEL" Panzióba.

"Rómában élj úgy, mint a rómaiak" tartja a mondás. A Dalmát tengerparton egyél dalmát ételeket (oliva olajat és halat) és igyál dalmát bort, pálinkát! 

 

 

Kellemes pihenést kívánok!