Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

Időről - időre kihelyezett tanfolyamokat is tartunk az ország különböző részein. Például Veszprémben is.

A szerencsére még létező magyar ipar modern és életképes gyáraiban az anyagvizsgálók az EU elvárásainak megfelelő képzetséget szereznek tanfolyamainkon.

 

 

Naponta, utazva a tanfolyam helyére, gyönyörködhettünk az egyedülálló veszprémi panorámában.

 

Az M7 autópályáról Veszprém felé tartva átautozunk Litér községen. Az én ERŐKAR-os multammal Litér egy 400/132/35/20 kV-os transzformátor alállomást és villamos távvezetékek csomópontját jelenti.

 

 

1998-ban a transzformátor állomás mellett épült meg az UCTE rendszerhez való csatlakozásunkat technikailag lehetővé tevő három gyorsindítású gázturbina egyike. A PG9171E/FRAME9E tipúsú, 130 MWe teljsítményű gázturbinát 15 percen belül indíthatja a teherelosztó (MAVIR) üzemzavar esetén.

Litér Veszprémtől 9 kilométerre, keletre a 72-es főút mellett fekszik. Már a római korban is lakott volt, amit a Bendola-völgyben feltárt római kori villa és kút maradványai is tanúsítanak. A település nevezetessége a református templom. A templomot a XIII. században építették, kora gótikus stilusban. 1582-ben már romos volt, 1784-ben építették újjá. A XIX. századi rekonstrukció során távolították el a festett, kazettás mennyezetet. A templom legértékesebb része a kapuzat, amelyet 1961-ben találtak meg, és 1969-ben állítottak helyre.

A lépcsőzetes kapubéleletben két pár oszlop helyezkedik el, amelyeknek egyikét mindkét oldalon egész alakos  szobor helyettesíti. A franciaországi Chartresben kialakult oszlopszobros kaputípusnak ez az első magyarországi jelentkezése.

A bejárat nyugati oldalán az idősebb Jakab apostol látható, a keletin Péter apostol sejthető. A növényi és állatdíszes oszlopfők ugyancsak románkoriak.

A lépcsők szélén egy - egy hasonfekvő, mellső mancsai között emberfejet szorongató oroszlán helyezkedik el. 

Érdemes megállni, és megismerkedni a település nevezetességeivel.