Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

Zirc felöl Győr felé haladva az országút a Cuha patak vadregényes völgye mellett halad. Az autóból megtekinthetjük a XIII. században épült Cseszneki várat.

Közelítve Győrhöz, belépünk a Pannonhalmi borvidék területére: 

De a finom borhoz jóízű víz is kell! Ezért érdemes megállni egy kis pihenőre Ravazdon. 

Ravazd község egyik legősibb természeti emléke és kincse a "Béla király kútja" néven ismeretes forrás. A település környéke Szent László, a lovag király adományaként került a pannonhalmi apátság birtokába. A szemközti dombon állt a XI. században Szt. Villebald temploma, amellyel együtt emlegették a forrást is. A környék a XVIII. században éli fénykorát, amikor bucsújáró és zarándokhely. Az aranykornak II. József intézkedése vetett véget, amikor a bencések kénytelenek voltak elhagyni a templomot. A forrást először Fr. Pál laikus testvér tette rendbe. A ma is látható kútházat a XVIII. században emelték a gyógyító erővel is felruházott forrás fölé.

A legenda úgy tartja, hogy IV. Béla király a tatárokkal vívott muhi csatából menekülve ezen a helyen oltotta szomját. Erre azonban történelmi bizonyiték nincs, de tény, hogy a forrásról IV. Béla király 1240 körül kelt oklevele is említést tesz: "szent forrásnak", Pannónia forrásának nevezve azt. 

Felüdülve a bővízű forrás vizétől, folytatva utunkat, a szemünk elé tárul a Pannonhalmi apátság tömbje:

Én szívesen teszek egy kis kitérőt Győrújbarát felé, ahol az Óvoda utca szélén egy boroshordó igazit útba: 

Aki kedveli a finom fehér száraz és félédes borokat, itt sem fog csalódni: ez a DEÉ Családi Pincészet.   www.deepinceszet.hu

Égészségünkre !!!