Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

Domoszló Árpád-kori település a Mátra déli oldalán, a Závoza patak völgyében. Hogy necsak a domoszlói muskotály jusson róla eszünkbe, nézzünk kicsit körül a településen!

 

Már az 1332-es pápai jegyzékben is említik a falu Szent Demeterről elnevezett templomát. A dombon álló középkori toronyhoz 1739-ben hozzáépített egyhajós barokk templomot gótikus rózsaablak díszíti.

Az 1996-ban felavatott Millecentenáriumi emlékpark érdekessége, hogy a Szent Koronát nyolc nemzetségetjelképező kopjafa veszi körül: így emlékezve a környéken letelepedő (?) kabarokra. A Szent Demeter kapu tanúsága szerint az emlékművet a Gyúrkó és a Molnár család állította.

A faluban sétálva sok szép tornácos házat és míves oromzatot találunk. Az egyik ilyen faragot oromzat mögött a Bánszki pince húzodik meg.

 

 

Aki egészségesebb programra vágyik, vegyen részt a mintegy 700 méter hosszú, 15 - 20 méter mély és néhol csak 2 - 3 méter széles Tarjánka-völgyi szurdok (Figyelem! Természetvédelmi terület, kirándulás csak vezetéssel.) felfedezésében, vagy a környéken más gyalogturán.

 

A településen sokan foglalkoznak a falusi vendéglátással, kényelmesebbnél kényelmesebb parasztházak között válogathatunk, és ha úgy gondoljuk,  a házias konyha remekeivel is megismerkedhetünk.

 

 

www.falvak.hu/domoszlowww.kedvesneni.huwww.bakosvendeghaz.huwww.oreghaz.domnet.huwww.domoszlo.hu 

banszkit@t-online.hubanszkipince@domnet.hu