Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

A Mátra déli lábánál elterülő Gyöngyöspata több mint 3500 éve lakott terület. Első okleveles említése 1234-ből való, az 1400-as években már mezőváros. Két legjelentősebb építménye a 260 méter magas Vár-hegyen emelt "Pata vára" és az 1010 körül épített Szent Péter templom volt.

A Szent Péter főesperességi templom is elpusztult a tatárjáráskor. A ma is látható templom elődjét az 1300-as években román stílusban emelték, majd többször bővítették, átépítették.

 

 

A templom világraszóló nevezetessége a gótikus szentélyt kitöltő, a XVII. század közepén lengyel mesterek által készített Jesse-oltár. Az oltáron fekvő életnagyságú Jesse testéből fa sarjad, amely ágain királyok és próféták szobrai foglalnak helyet, legfelül a koronás Szűz Mária trónol, karján a kisdeddel. A fa ágai az oltárképet ölelik körül: Mária születését ábrázolja.

 

 A templommal kapcsolatos további nevezetességek a szentély északi falában lévő gótikus szentségház, a Széchenyi könyvtárban lévő XV. századi "Patai graduálé". a Nekcsei Demeter megrendelésére  készült, a wassingtoni kongresszusi könyvtárban örzött "Nekcsei biblia". A településre látogató megcsodálhatja a Danka patak kőhídját, amelyet Nepumuki Szent János őriz.

 Aki kedvet kapott a vidék felkeresésére, annak két hasznos telefonszám a templomba bejutáshoz: +36-30-2392728 és 06-37-364176. Akik nemcsak nézni akarják a Vár-hegy borospince sorát, azoknak egy honlap: www.maka.hu,  e sorok írójának ajánlásával.

Ha a "napi" viszonyokról is szeretne hallani:

http://hetivalasz.hu/itthon/megdobbento-level-a-gyongyospatan-evek-ota-fennallo-valodi-allapotokrol-36563/

http://hetivalasz.hu/itthon/heccfalu-37537/

De el ne riassza mindez egy személyes látogatástól!