Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

Én Abda község nevével az irodalomtörténet órán, Radnóti Miklós életrajzában találkoztam előszőr. A régi bécsi országúton autózva, sokszor suhantunk el a költő emlékműve mellett.

Pedig a Költőt 1944. november 9-én a Rábca jobb partján temették tömegsírba.

Átkelve a Rábcán, a használaton kívül lévő vasbeton híd mellett találjuk a Rákóczi emlékhelyet.

 

A hagyomány szerint 1702.május 24-én a fogságba hurcolt II. Rákóczi Ferencet itt az abdai hídnál egy horgászó katona egy harcsával ajándékozta meg. De a fogoly Rákóczi a hal szabadságát visszaadta, a harcsát a folyóba dobta.

Egy másik történelmi esemény is a környéken játszódott: 1556-ban a Szigetvári ostromnál elesett Zrinyi Miklós levágott fejét a budai basa egy ládában elküldte Salm osztrák generálisnak. A fej átadására Győr mellett, Abdán került sor.  A szigetvári hős veje, Batthyány Boldizsár a fejet Csáktornyára vitette, onnan került a szentilonai Pálos kolostorba, ahol azóta is nyugszik. 

A falú régi helyét emlék kápolna őrzi. A falut 1208-as levélben Brückl-ként, egy1153. évi végrendeletben Obada-ként említik. Csak az 1830-as nagy árvizeket követően költöztetik át mostani helyére. A kápolna előtt az 1848. június 28-i csata honvédeinek tömegsírja fölött obeliszk emelkedik.

 

A klasszicista stilusú római katolikus templom oltárképét (Szent József), kapúszárnyait és a sok templomi zászlót érdemes megnézni. Sok látnivaló van a templom körüli téren is.

A Szeplőtlen Szűz Mária 1700-ból származó "kőképe" a falu legbecsesebb emléke. Érdemes elolvasni a hátoldalán lévő felíratokat is. Az abdai, ikrényi és győri hármashatárt jelölte az 1766-ból származó, a főtérre behozott határkő.

Általában  hidakon áll Nepumuki Szent János szobra, akit Vencel cseh király a Moldvába dobatott. Ez a szobor is a Holt-Rábca partján állt az ötvenes évekig.

A Hősők Szobra 1925-óta áll a templom előtt. Az I. és II. világháború áldozataira emlékeztet.

Aki ennél is többet szeretne megtudni: www.abda.hu, illetve látogassa meg a környéket!

Aki még/már nem látott közelről IL-18 tipúsú négy propelleres utasszállító repülőgépet, az megnézheti a 85-ös és 1-es út csomópontjában az "Ilona" nevű példányt.