Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

A Mátráról a legtöbbünknek az "ország csúcsa", a Kékes-tető jut eszébe. A síelni szeretők persze ismerik Mátraházát, Mátraszentimrét és a "Három falu temploma"-t is. Aki pedig a finom borokat kedveli, annak ismert a Gyöngyös - Abasár - Visonta - Halmajugra - Markaz - Domoszló - Kisnána - Feldebrő - Tarnaszentmária - Egerszalók - Eger útvonal. Most a Mátra nyugati oldalán, a Zagyva völgyében hívom fel a figyelmet néhány látnivalóra.

Gyöngyöspata a honfoglalás idején az Aba nemzetség szállásterülete, ahol felépítették Pata (föld/fa)várát. A falu jelenlegi nevezetessége a Szűz Mária plébániatemplom, ami XII-századi alapokon egészen a barokk korig épült, bővült. Mai jellegzetes jegyei a XV. századra alakultak ki.  Egyik jellegzetessége az alul négyzet alaprajzú, felül nyolcszögletes torony. 

A templom nevezetessége a Jézus családfáját bemutató oltár. A fekvő "Jekse"-ből (Izai, Jessze) sarjadó fa ágain Jézus ősei ülnek, a fa ágai Mária születését fonják körül.

A templomot erődfal keríti, a szentély sokszög záródásu, az ablakok mérművesek. A Fallóskút - Bagolyirtás elágazás után találjuk Tar községet. (Tinódi Lantos Sebestyéntől ismert pokoljáró Tari Lörinc alakja) A Szent Mihály templom szentélye a XIII. századból, hajója a XV. századból maradt fenn. A falfreskók és a kerítő fal is XV. századi. 

 

A templommal szemközti dombon állnak Tari Lörinc udvarházának romjai.

A sámsonházi elágazásnál, a kanyarban a domb oldalban tűnik szemünk elé az egykori Gaál-tanya területén kialakított budhista sztúpa, ahol a Tibet kutató Körösi Csoma Sándor munkásságáról is megemlékeznek.

Bár én személy szerint nem lelkesedem itt Európában az egzotikus vallások iránt, de valahányszor arra járok, megállok legalább egy faggyus tea erejéig, és tisztelgem Csoma teljesítménye előtt.

Mátraverebély hatátában találjuk a nemzeti zarándokhellyé nyilvánított Szentkút zarándokhelyet.

A környéken az én kedvencem a Bátonyterenyéhez ( Kisterenye és Nagybátony) csatolt Maconka temploma. A Szent István király templom az 1200-as években épült. Kerítő falának nyomai láthatók. A templomhajóban XV. századi freskók vannak.

A középkori emberek szakmai jártasságát és műveltségét máig örző templom alól az utat Pétervására (22-es út) felé folytatva elmegyünk a Maconkai víztározó (egyesek szerint halastó) mellett, és nemsokára Mátranovákra érünk.

 

A Zagyva felduzzasztásával létrehozott víztározó az árvízvédelmen és ivóvízellátáson túl a sportolás és pihenés központjává vált.

Aki csak a Jászságban ismeri a Zagyva folyót, rácsodálkozik a "születéséhez" közel. Bár a töltések mérete árulkodik az erejéről.

A Bárna patak partján elterülő község első okleveles említése 1384-ből való. A XIX-XX. században két kőszénbánya működött Mátranovákon. Ezen a hagyományon alapul a település jelenlegi ipara.

Az egyhajós, késő barokk (copf) stílusú templom 1800 táján épült, vele egyidős az orgona és a szószék. A faluban több szálláshely is található.

www.vendegvaro.hu/matranovak     www..berekfogado.hu

Érdemes körülnézni az egykori bányatelep Kaszinópark nevű részén, és a Bányász Emlékházban, ahol a Déli tárna egy része bejárható, és régi eszközökkel, dokumentumokkal ismerkedhetünk meg.

2010-2012.