Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

A Vereckei - hágó minden magyar számára jelent valamit, elég időnk van mindezt végig gondolni, míg a zötyögős régi országúton elérjük a tetőt.

Az ezeréves határ előtt, az út bal oldalán 1881-ben emeltek először obeliszket, amelyet 1896. július 20-án egy 4 méter magas oszlopra cseréltek. Ez az emlékmű az 1950-es évekig a helyén állt.

A hágó koordinátái: é.sz.  48°fok 49 perc    k.h.  23 fok 10 perc  magasság: 841 méter

A hágón most pár rozzant üdülő, egy romos autóbusz megálló és három emlékmű fogad. A "juhász" valaha havasi kürtjén adott jelt társainak. "Ő" látta, amikor a megyehatárra épített emlékmű tetejére felkerült a Kárpátaljának (Kárpáton túli terület) adományozott Lenin-rend rozsdamentes acél mása. Ezen építmény helyén most az ukrajnáért életüket áldozók emlékműve áll.

 

A hágótól a nyiladékhoz vezető földutat leaszfaltozták. Így Matl Péter monumentális emlékművéhez kényelmesen gyalogolhatunk ki, és  az teljes szépségében bontakozik ki a vereckei kőrpanorámában. Az emlékmű eddigi sorsa elég hányatott. Ezt láttam 2003-ban és 2005-ben:

 

Reméljük, az emlékmű további sorsa békésebb, méltóságteljesebb lesz, és az oda látogatók miközben gyönyörködnek a tájban, elgondolkodnak hazánk történelméről is!

 

http://issuu.com/vinpet/docs/k__rp__talja; http://www.youtube.com/watch?v=Y2DdlRaESeE;
http://www.youtube.com/watch?v=fkq2ABy4s8c;
http://www.youtube.com/watch?v=VaXJJDbZJ40 

2008. július