Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

 

     MAGYAR  KÁPOLNA  A  "CIPCERÁJ"-BAN

 

Az egyesült Tisza bal partján, a B. Hmelnicki jobb oldalán található a Kis - Boldogasszony tiszteletére szentelt (búcsúja: szeptember 15.) kápolna. Építésekor egyhajós, homlokzati tornyos épület eredeti oltárképét a helyi tanító, Mavratil festette valószínűleg 1932-ben.

Jelenleg a főhajó oldalfalán, a sekrestye mellett látható a kép.

Ahogy növekedett a hívek száma, bővíteni kellett a kis kápolnát: két oldalhajó készült. Így most 70 ülőhely és közel ugyanannyi állóhely fogadja vasárnap reggelente a magyar nyelvű misén résztvevőket.

A bővítéskor, 1998-ban, új, a kápolna névadóját ábrázoló oltárkép is készült, amelynek alkotója a közeli völgyben élő Darabán János festő.

 

A kápolnával egykorú a bejárat előtt álló öntöttvas feszület, amely a kápolna felszentelésekor 1932-benkészült "Isten dicsőségére Alexi József és felesége Rományi Mária" adakozásából.

Az elmúlt években Fülöp, született Faltinszky Klotilda adakozásából a kápolna megszépült, szentélye mellé Mária szobrot emeltek.

Ha valaki hétközben szeretné belülről megnézni a kápolnát, próbálkozzon a 126. számú házban Nájmon Miklós-nál, aki barátsággal el fogja kalauzolni. Persze az igazi élményt a helyiekkel közösen végig énekelt szentmise jelenti.

raho_lovagja@freemail.hu

                                                          2007. augusztus

Érdemes a DUNA televízió HAZAJÁRÓ műsorát nézni. 

A Magyar Televizió  (M1)  szombat reggelente Hétmérföld című műsorában rendszeresen Kárpátaljai településeket is bemutat.

<http://www.youtube.com/watch?v=77AErdXJwdU&feature=youtu.be>