Telefon: +36-20-326-4291 | Email: orszak@orszak.hu

RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ
KÉPZÉSEK

Az "iskola" nem épület, hanem szellemiség, ami szerint az

összeszokott oktatók átadják tudásukat és tapasztalatukat a

hallgatóknak. Az iskola nem csak tanít, de nevel is.

A "MONARCHIA - RIVIÉRA", vagy más néven Kvarner - Riviéra az Isztriai félsziget keleti partján, 1500 - 1600 méteres hegyek tövében megbúvó partszakasz, amely Voloskó, Abbázia (Opatija), Icsityi, Ika és  Lovran (= babér) településeket foglalja magában.

A területet Mária Terézia kivette a Horvát királyság fennhatósága alól, és közvetlenül a  magyar Szent Korona felügyelete alá helyezte. Ezt fia, II. József is megerősítette. A terület a megközelítési nehézségek miatt ( két hét alatt ért le a kocsi Pestről ) csak a kiegyezés után indul fejlődésnek, amikor Triesztbe és Fiumébe (Rijeka) leér a vasút.

 

 

 Andrássy Gyula emléktábla Voloskón.

 A MONARCHIA - RIVIÉRA parti sétányain andalogva az ember  "otthon" , pontosabban a békebeli monarchia területén érzi magát, mert a jelentősebb épületeket azok a művészek tervezték, akik munkáival Budapest, Bécs, Szabadka, Nagyvárad, Ungvár vagy Kassa utcáin sétálva is találkozunk. A Fiumei szinházat az a bécsi Fellner és Helmer tervezte, aki a lebontott Nemzeti Színház (1872-75), a kecskeméti Katona József Színház (1895-96), vagy a Vígszínház (1896) terveit készítette. A Kormányzósági Palota (most Nemzeti Múzeum) épületét Hauszmann Alajos (1847-1926) tervezte, aki a volt Kúria, a New York palota és a Műszaki Egyetem Központi épületének is a tervezője.

 Feszty Árpád emléktáblája Lovran óvárosában.

 Ha kedve lenne itt sétálni: gergelj.agoston@optinet.hr

                                     http://lovran.extra.hu

                                     bristol@liburnia.hr

                                     www.liburnia.hr 

 dr. Bedécs Gyula: Ami az útikönyvekből kimaradt. Magyar emlékek és látnivalók. Horvátország és tengerpartja.  BKL Kiadó, Szombathely, 2004.  ISBN 963 86382 6 5